ДР СТАНКУЛИЋ: „У којој ће се мери вирус преносити, зависи искључиво од нас“

Према подацима Завода за јавно здравље “Тимок” Зајечар, на територији града Бора, од последњих информација забележена су два нова случаја вируса корона, што значи да на данашњи дан у Бору имамо укупно 10 особа позитивних на вирус.

“У питању су особе које имају пребивалиште на територији града Бора, а радно су ангажоване у другим градовима. Један пацијент је са блажом клиничком сликом и налази се у кућној изолацији, док је други, према препорукама стручњака, упућен на даље лечење на Инфективну клинику у Нишу. Важно је истаћи да су сви контакти обрађени, да су стабилног здравственог стања и чекају се резултати њихових тестирања.”, рекла је на конференцији директор Дома здравља у Бору, др Весна Радосављевић.

(више…)

КОВИД-19: Ситуација у Бору и даље под контролом, укупно осам особа позитивно на вирус

Према подацима Завода за јавно здравље “Тимок” Зајечар, на територији града Бора, од последњих информација једна особа је излечена, што значи да је на данашњи дан, у Бору, укупно 8 особа позитивно на вирус.
 
“Сви ови пацијенти су са благом симптоматологијом, придржавају се терапије и добро се осећају. С обзиром да се и даље одржава негативан биланс, односно бележи се знатно већи број негативних тестова, то нам говори да је ситуација у Бору и даље под контролом. Искористила бих ову прилику да поново апелујем на грађане да остану доследни и одговорни према своме здрављу, да носе маске у затвореним просторима и да воде рачуна о дистанци.”, рекла је на данашњој конференцији за медије директор Дома здравља у Бору, др Весна Радосављевић.
 
Да подсетимо, Ковид амбуланта ради по устаљеном режиму, сваког радног дана од 07.00 до 20.00 часова, викендом до 17 часова, а протеклог викенда је у овој амбуланти тестиран осетно мањи број пацијената са респираторним тегобама и повишеном температуром.

Уређење тротоара, пешачких стаза и паркинг простора у Бору

Уређење пешачких стаза и тротоара у Бору ће ове године бити једна од значајнијих фаза асфалтирања које је предвиђено петогодишњом планом радова. За ову намену из градског буџета издвојено је 100 милиона динара, трећина укупно предвиђених средстава.

У току је припрема за уређење пешачке стазе од Дома здравља до улице „Краља Петра Првог“, на којој је крајем прошле године урађена нова улична расвета, која ће добити потпуно нови слој асфалта, ивичњаке и проширења за клупе.

У току су и радови у улици „3. октобар“, у делу иза Спортског центра и у појединим споредним улицама у Бору. При крају је и постављање бехатон плоча на тротоару у улици Моше Пијаде, а за неколико дана би требало да почну и обимни радови на коловозу, која обухвата уређење атмосферске канализације и замену главне водоводне цеви.

НИКАДА ТЕ НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ: Бор се опростио од своје хероине Бобане Момчиловић Величковић

У Музичкој школи у Бору, родном граду велике шампионке Бобане Момчиловић Величковић, која је недавно преминула у 31.години, одржана је комеморативна седница, а касније је на Борском гробљу положена урна.

Уз породицу, пријатеље, велики број грађана Бора, опроштају су присуствовали Вања Удовичић, министар омладине и спорта Републике Србије, представници Олимпијског комитета Србије, Стрељачког савеза Србије, стрелци, тренери, стрељачки радници и многобројни пријатељи и поштоваоци.

„Када имамо понос и када га изгубимо, изгубили смо себе. Данас је један од најтужнијих дана у историји града Бора. Сви ћемо те памтити Бобана, по томе колики си човек била, колико си добрих и изванредних резултата донела, како си умела да се насмејеш, посаветујеш и колико си се борила за себе, своју породицу и за свој град. Својим делима учинила си да те никада не заборавимо. Твојим одласком небо је богатије за једног великог човека, великог шампиона“, рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

(више…)

ГРАД БОР: Ситуација са вирусом стабилна

Према подацима Завода за јавно здравље “Тимок” Зајечар, на територији града Бора, од последњих информација две особе су излечене, а регистрована су три нова случаја вируса корона, што значи да на данашњи дан, у Бору, има укупно 9 особа позитивних на вирус.

Тренутна епидемиолошка слика на подручју града је стабилна, а код нових пацијената такође је установљена блага симптоматологија, они се добро осећају и налазе се у кућној изолацији. Све особе које су биле у контакту са пацијентима код којих је установљен вирус су епидемиолошки обрађене

Оно што је важно јесте да се од поновне појаве вируса на територији града одржава негативан биланс, односно бележи се знатно већи број негативних тестова.

Ковид амбуланта ради по устаљеном режиму, сваког радног дана од 07.00 до 20.00 часова, а током протеклог викенда у овој амбуланти извршено је девет прегледа пацијената који су се јавили са потенцијалним симптомима вируса.

На снази су препоруке Кризног штаба Републике Србије за ношење заштитних маски, не само у превозу, већ и у свим затвореним просторима.

Ново возило за патронажну службу борског Дома здравља

Возни парк Дома здравља у Бору богатији је за још један аутомобил за превоз пацијената. Возило намењено раду, пре свега, патронажне службе борског Дома здравља, Град Бор је добио по пројекту из средстава Кабинета министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику. Вредност донације је милион и 300 хиљада динара.

Кључеве новог возила уручили су градоначелник Бора Александар Миликић и Добрица Ђурић, члан Градског већа задужен за социјалну политику и друштвену бригу од деци.

„Данас смо уручили возило дивним докторима и сестрама који много времена и труда улажу у бригу како о нашим најмлађим, тако и о најстаријим суграђанима. Захваљујући подршци ресорног министра без портфеља за демографију и популациону политику, град Бор је добио возило за патронажну службу које ће знатно унапредити услове рада и подићи ниво услуге саме службе. Мислим да је важност патронажних сестара итекако јасна и зато је ово возило од великог значаја за наш Дом здравља. Ми ћемо свакако наставити да издвајамо значајна средства за развој популационе политике, нарочито за оне мере које су усмерене на пораст наталитета, јер наш је циљ да помогнемо родитељима и створимо услове за што лепше и безбрижније одрастање деце.“, рекао je градоначелник Миликић.

(више…)

Нове информације о стању са вирусом Ковид-19

Према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, на данашњи дан, у Бору имамо укупно 8 регистрованих случајева заразе Kовид-19 вирусом, док су од последњих информација регистрована три нова случаја, а једна особа се опоравила.

„Од данас ће ковид амбуланта „Рудар“ радити од 07.00 до 20.00, а викендом од 09.00 до 17.00 часова, па се тако пацијенти са респираторним инфекцијама и повишеном температуром могу јавити директоно у амбуланти у предвиђеном радном времену, одакле ће бити прослеђени на додатну дијагностику, уколико има потребе. Оно што је важно јесте да у претходним данима имамо знатно већи број негативних тестова, па бих поново апеловала на грађане да поштују препоруке Кризног штаба. Маске је неопходно носити у затвореним просторима и физичка дистанца се мора поштовати до даљег.“, рекла је овом приликом др Весна Радосављевић, директор Дома здравља у Бору.

Из градских здравствених установа апелују на грађане да се, као и до сада, понашају одговорно и да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних здравствених и епидемиолошких стручних служби.

Лазарева пећина отворена за туристе: Обилазак пећине уз придржавање свих мера заштите

Спелеолошки и туристички локалитет „Лазарева пећина“ отворила је у среду своја врата за организоване и унапред најављене групе туриста, док ће пећина за индивидуалне посете бити отворена преко викенда.

Радно време и услови за обилазак пећине прилагођени су тренутној епидемиолошкој ситуацији, важећим препорукама и прописаним мерама заштите надлежних органа Републике Србије, које су донете у циљу спречавања ширења вирусне епидемије.

     Радно време:

  • Суботом и недељом од 10.00 до 16:00 сати за индивидуалне посете;
  • Средом, четвртком и петком ће радити само за унапред пријављене организоване групе са најмање 20 особа.
  • Понедељком и уторком неће радити.

У туристички део Лазареве пећине истовремено може ући максимално 30 особа, уз придржавање свих мера заштите, као што су коришћење прописане заштитне опреме, дезинфекционих средстава и држање препорученог физичког растојања.

Радно време и мере заштите за спелеолошки локалитет „Лазарева пећина“ усклађиваће се са епидемиолошком ситуацијом, препорукама и мерама надлежних органа Републике Србије, Штаба за ванредне ситуације града Бора, а све у циљу спречавања заражавања и преношења инфекције у Републици Србији.

За више информација посетите: http://tobor.rs/radno-vreme-i-uslovi-za-obilazak-lazareve…/…

 

 

Нове информације о вирусу

Према подацима Завода за јавно здравље „Тимок“ Зајечар, на данашњи дан, у Бору имамо укупно 6 регистрованих случајева случаја заразе Kовид-19 вирусом, што значи да су од последњих информација на територији града регистрована још четири случаја овог вируса.

Тренутна епидемиолошка слика је веома стабилна, а код свих пацијената установљена је блага симптоматологија и они се добро осећају.

(више…)