Радови на вртићу “Црвенкапа”: Највећи део буџета за 2020. годину уложен у уређење школских објеката

И у 2020. години Град Бор наставио је са активностима на уређењу објеката предшколског васпитања. Захваљујући Влади РС и Кабинету министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Град Бор је обезбедио учешће у пројекту “Програм подршке за спровођење мера популационе политике” који обухвата реконструкцију крова и ограде и уређење фасаде на предшколској установи “Црвенкапа”, док је прошле године завршена столарија на самом објекту.

“Град Бор суфинансира овај пројекат, а у наредном периоду радићемо на томе да сви вртићи добију ограде, видео надзор и капије како бисмо побољшали безбедност наших најмлађих суграђана. Наш је задатак да из године у годину подижемо квалитет образовања деце у основним и средњим школама, као и да најмлађима обезбедимо што боље услове у предшколским објектима у којима бораве пре самог поласка у школу.”, рекао је градоначелник Бора Александар Миликић приликом обиласка радова на уређењу вртића.

Он је нагласио да је Бор један од градова на територији источне Србије, а можда и шире, који је претходних година највише пара из буџета уложио у уређење школских објеката.

(више…)

Корона пресек: Након кратког затишја, нови случајеви вируса

Према подацима Завода за јавно здравље “Тимок” Зајечар, на територији града Бора, од последњих информација опоравиле су се две особе, забележено је пет нових случајева вируса, док је нажалост једна особа преминула услед последица вируса, што значи да је у Бору на данашњи дан укупно седам особа позитивно на вирус корона.

Према речима директора Опште болнице Бор, др Горана Јоксимовића, преминули пацијент био је дугогодишњи онколошки пацијент хоспитализован услед природе болести.

(више…)

Корона вирус у Бору наставља да слаби

Према подацима Завода за јавно здравље “Тимок” Зајечар, на територији града Бора, од последњих информација опоравиле су се три особе, а није забележен ниједан нови случај вируса, што значи да је у Бору на данашњи дан укупно пет особа позитивно на вирус корона.

Према речима надлежних у градским здравственим институцијама, број прегледа у Ковид амбуланти је смањен и углавном се ради о контролним прегледима.

Да подсетимо, у Бору су од почетка пандемије регистрована укупно 282 случаја вирусне инфекције, 270 пацијената се опоравило, док је седам особа, нажалост, изгубило битку са вирусом.

ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: Градским улицама вијоре се заставе

Данас се први пут у историји обележава Дан српског јединства који заједно празнују Србија и Република Српска. Поводом овог великог празника, главне градске улице окићене су са преко стотину државних и народних застава у част јединства српског народа.
Датум 15. септембар изабран је из разлога што је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт и тај датум симболизује бескрајно родољубље, храброст, јунаштво и спремност на апсолутну жртву зарад слободе сопствене домовине и сопственог народа.
Историчари истичу да је 15. септембар 1918. године несумњиво један од најважнијих датума у историји српског народа, наводећи да је тада дошло до коначног, одлучујућег пробоја Солунског фронта и окончања ровоских, исцрпљујућих и трагичних борби које су трајале од средине 1916. године.
„15. септембра 1918. године у пет часова и тридесет минута почиње напад 122. пешадијске дивизије, 17. колонијалне дивизије и Шумадијске дивизије. Око 19 часова у напад прелазе и дивизије из из другог ешалона и Прве српске армије. У 21 час батаљон 148. пука, лево од 122. дивизије, освојио је Сокол.“
Овим речима француски маршал, а српски војвода, Луј Франше Д’Епере, у свом дневнику описује почетак војне акције пробијања Солунског фронта.

На 15. седници Скупштине града одлуке о буџету, апотеци, забрани теретног саобраћаја, а било је речи и о аерозагађењу

Oдборници Скупштине града Бора усвојили су на петнаестој седници више од 30 предлога одлука колико је било на дневном реду.

Међу најзначајније спадају три одлуке о градском буџету. Усвојене су одлуке о завршном рачуну за 2019. годину, извештај о извршењу буџета у првој половини 2020. године и ребалансу буџета којим је предвиђено умањење градског буџета за 119 милиона динара, тако да он сада износи две милијарде 844 милиона.

„Без обзира на све проблеме са којима смо се суочили због епидемије корона вируса, буџет града Бора је потпуно стабилан. Ребаланс је ипак неопходан из два разлога. Први је због одлагања плаћања пореза, што је искористила већина правних субјеката који послују на територији града. Ова одлука Владе РС имала је позитивне ефекте, без обзира на мањи прилив у буџету, јер није било отпуштања. Други разлог је исплата дугова Апотекарске установе Бор који су пали на терет градског буџета.“, рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

(више…)

62. седница Градског већа, усвојено једанаест тачака

На данас одржаној 62. седници Градског већа града Бора, чланови већа усвојили су једанаест тачака, колико их је и било на дневном реду.

Скупштини града Бора упућен је предлог амандмана на предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету града Бора за 2020. годину којим се, на основу предлога Локалног акционог плана о измени Локалног акционог плана запошљавања за 2020. годину, врши пренамена средстава у износу од милион динара за финансирање мере јавних радова за потребе боље организације рада ЈКП “3. Октобар” током зимске сезоне.

На седници је усвојен и предлог Одлуке о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта која одређује износе коефицијената зоне и коефицијената намене, критеријуме, износ и поступак умањивања доприноса за уређивање грађевинског земљишта.

(више…)

Одржана седница градског Штаба за ванредне ситуације; Алексић: “Убрзо ћемо имати оперативне јединице спремне за решавање задатака у случају неке ванредне ситуације”

На данашњој седници градског Штаба за ванредне ситуације, чланови Штаба донели су закључак којим се утврђује предлог одлуке о организацији и функционисању цивилне заштите на територији града Бора. Ова одлука урађена је по новом закону и предвиђа промену броја припадника тих јединица, док је претходна одлука предвиђала далеко већи број људи. Број људи се овом одлуком одређује на основу процене угрожености, односно на основу планског документа Процене угрожености од елементарних и других непогода и Плана заштите спасавања који су одобрени од стране Министарства унутрашњих послова Републике Србије. Према овој одлуци, биће формирана чета са два вода, по три одељења.

“Сва искуства из претходног периода, укључујући и ванредно стање и ситуацију, показала су да нам је потребна формација која је пре свега функционална, добро опремљена и обучена за ту врсту делатности. У наредном периоду очекује нас попуњавање тих јединица које ће ићи преко Регионалног центра Министарства одбране РС, након чега ће се приступити опремању и обуци чланова. Град Бор је преко ИПА пројекта прекограничне сарадње са Румунијом добио комбиновано возило које ће служити управо за потребе ових јединица и Штаба за ванредне ситуације, док ће се обука вршити преко Српско-руског хуманитарног центра из Ниша, тако да ја очекујем да ћемо убрзо имати оперативне јединице спремне за решавање задатака у случају неке ванредне ситуације.”, рекао је овом приликом члан Градског већа и заменик команданта Штаба за ванредне ситуације града Бора, Данијел Алексић.

(више…)

Уређење путне инфраструктуре у граду приводи се крају

У Бору је у току уређење путне инфраструктуре у оквиру спровођења Петогодишњег плана асфалтирања улица у граду и селима на територији града Бора. Асфалтирање у селима је завршено за ову годину, док се у граду одвија планираном динамиком, па је тако и улица Петра Кочића напокон добила нови асфалт.

Овде је, у оквиру поменутог плана уређења путне инфраструктуре, уређен и тротоар, односно пешачка стаза дуж које ће радници Водовода у наредним данима почети са постављањем лед расвете, а све у циљу да наши грађани, првенствено најмлађи који живе у овом делу града, имају безбедан и сигуран пут од куће до школе. (више…)

Ковид-19 инфо: У Бору укупно осам особа позитивно на вирус

Према подацима Завода за јавно здравље “Тимок” Зајечар, на територији града Бора, од последњих информација опоравило се пет особа, а забележен је један нови случај вируса, што значи да је у Бору на данашњи дан укупно осам особа позитивно на вирус корона.

ПООШТРАВАЊЕ КОНТРОЛЕ: Одржана седница Штаба за ванредне ситуације

На данашњој седници градског Штаба за ванредне ситуације, чланови Штаба разматрали су епидемиолошку ситуацију на територији града. Према речима надлежних у градским здравственим институцијама, ситуација у граду оцењена је као стабилна, а укупан број тренутно позитивних особа, према информацијама Завода за јавно здравље“Тимок“ Зајечар, је једанаест.

Штаб за ванредне ситуације града Бора је на поменутој седници анализирао поштовање мера које jе прописао Кризни штаб Владе РС, а које се односе на тренутну епидемилошку ситуацију. Према речима градоначелника Бора, у наредном периоду вршиће се строжа контрола свих правних субјеката када је у питању забрана окупљања за више од 30 особа у затвореним и на отвореним просторима.

(више…)

Промени величину фонта
Контраст