Наставак асфалтирања улица у сеоским месним заједницама

Настављају се радови на асфалтирању улица у сеоским месним заједницама на територији града.

Претходних дана у Брестовцу је уређено око 4000 квадратних метара пута, а након тих радова, по Петогодишњем плану на ред је дошло и асфалтирање у Слатини, а наставиће се у Метовници.

У Слатини ће асфалтом бити пресвучено око 1000 квадратних метара, док је у Метовници предвиђено око 2000 квадратних метара путева који ће бити посути асфалтом.

Из градског буџета је и ове године издвојено 300 милиона динара за уређење путне инфраструктуре, а како истичу надлежни, до краја Петогодишњег плана асфалтирања сва села на територији града имаће уређене и асфалтиране улице.

 

КОРОНА ИНФО: На територији града укупно 11 особа позитивно на вирус

Према подацима Завода за јавно здравље “Тимок” Зајечар, на територији града Бора, од последњих информација забележен је један нови случај вируса корона, што значи да на данашњи дан у Бору имамо укупно 11 особа позитивних на вирус.

“Ради се о пацијенту са блажом клиничком сликом који се налази у кућној изолацији. Досад су сви пацијенти са лакшом клиничком сликом, налазе се под контролом и на адекватној терапији, без потребе за упућивањем на даље лечење. Ситуација у граду је још увек добра, али мере заштите морају да постоје. Ношење маски, држање дистанце и редовно прање руку јесте нешто чега би стално требало да се придржавамо.”, рекла је на конференцији директор Дома здравља у Бору, др Весна Радосављевић.

Према њеним речима, Дом здравља Бор има довољно тестова, а на резултате се чека два до три дана.

Током викенда 28 пацијената јавило се у Ковид амбуланту, од чега је четворо упућено на Грудно одељење борске болнице, док су остали лечење наставили у кућној изолацији.

Позив Боранима да предложе кандидате за Октобарску награду

Октобарска награда Бора додељује се за дело које представља највредније достигнуће у граду Бору у областима: привреде, приватног предузетништва, проналазаштва, уметности, науке, новинарства, образовања, спорта, доприноса у акцијама хуманитаарног карактера и другим областима значајним за сам град.

До 15. августа грађани, удружења и установе могу предложити кандидате за признања која се додељују поводом 3. октобра, Дана града Бора.

Предлози се достављају Градској управи, достављају се писмено и морају бити образложени, односно, морају имати кратке податке о подносиоцу предлога, податке о кандидату, разлоге због којих се предлаже и друге податке битне за одлучивање.

Два камиона смећара из ИПА фонда прекограничне сарадње са Бугарском

Из пројекта ИПА фонда прекограничне сарадње са Бугарском, јавно комуналном предузећу “3. октобар” пристигла су два нова камиона смећара који ће бити намењени за потребе борских села. Укупна вредност овог пројекта из ИПА фонда прекограничне сарадње Бугарска – Србија је 178.000 евра. Осим набавке камиона за смеће, саставни део овог пројекта је и мапирање свих дивљих депонија на територији града, анализа постојећег стања и едукација. 

“Анализе су показале да у граду Бору имамо велики број дивљих депонија које ћемо у наредном периоду, кроз рад комуналног предузећа „3. октобар“, да уклонимо. Ово комунално предузеће је спремно и има све капацитете да у сваком тренутку одреагује на позив наших грађана када су у питању дивље депоније, јер ми свакако морамо да радимо на подизању свести наших суграђана када говоримо о дивљим депонијама на територији града“, рекао је Александар Миликић, градоначелник Бора.

(више…)

ДР СТАНКУЛИЋ: „У којој ће се мери вирус преносити, зависи искључиво од нас“

Према подацима Завода за јавно здравље “Тимок” Зајечар, на територији града Бора, од последњих информација забележена су два нова случаја вируса корона, што значи да на данашњи дан у Бору имамо укупно 10 особа позитивних на вирус.

“У питању су особе које имају пребивалиште на територији града Бора, а радно су ангажоване у другим градовима. Један пацијент је са блажом клиничком сликом и налази се у кућној изолацији, док је други, према препорукама стручњака, упућен на даље лечење на Инфективну клинику у Нишу. Важно је истаћи да су сви контакти обрађени, да су стабилног здравственог стања и чекају се резултати њихових тестирања.”, рекла је на конференцији директор Дома здравља у Бору, др Весна Радосављевић.

(више…)

Немачка развојна банка укључена у ревитализацију борске топлана

Град Бор и ЈКП „Топлана“ ће сасвим сигурно и у наредном периоду наставити са инвестицијама у развој и ревитализацију топловодног система града. Представници немачке развојне банке KFW посетили су данас Бор поводом заједничког пројекта са ЈКП „Топлана“. У 5. фази КФW програма борска Топлана требало би да обнови топловод, направи нове подстанице и котларнице и да осавремени систем даљинског грејања.

„Оно што ћемо овим пројектом постићи јесте да ћемо, уз модернизовање производних и дистрибутивних система, нашим суграђанима обезбедити боље, ефикасније и, оно што је јако битно, економичније грејање. Уз подршку Владе Републике Србије предстоји нам изградња две нове топлане, на биомасу и комбиновани гас, након чега ће наши грађани који се греју на даљински систем имати квалитетније грејање, корисници ће плаћати колико потроше, а при том ћемо имати и уштеду самих енергената. Циљ нам је да подигнемо и енергетску ефикасност стамбених јединица на територији града, да смањимо губитке у топлотној енергији, чиме ћемо смањити и трошкове самог грејања.“, рекао је овом приликом градоначелник Бора, Александар Миликић.

(више…)

КОВИД-19: Ситуација у Бору и даље под контролом, укупно осам особа позитивно на вирус

Према подацима Завода за јавно здравље “Тимок” Зајечар, на територији града Бора, од последњих информација једна особа је излечена, што значи да је на данашњи дан, у Бору, укупно 8 особа позитивно на вирус.
 
“Сви ови пацијенти су са благом симптоматологијом, придржавају се терапије и добро се осећају. С обзиром да се и даље одржава негативан биланс, односно бележи се знатно већи број негативних тестова, то нам говори да је ситуација у Бору и даље под контролом. Искористила бих ову прилику да поново апелујем на грађане да остану доследни и одговорни према своме здрављу, да носе маске у затвореним просторима и да воде рачуна о дистанци.”, рекла је на данашњој конференцији за медије директор Дома здравља у Бору, др Весна Радосављевић.
 
Да подсетимо, Ковид амбуланта ради по устаљеном режиму, сваког радног дана од 07.00 до 20.00 часова, викендом до 17 часова, а протеклог викенда је у овој амбуланти тестиран осетно мањи број пацијената са респираторним тегобама и повишеном температуром.

Уређење тротоара, пешачких стаза и паркинг простора у Бору

Уређење пешачких стаза и тротоара у Бору ће ове године бити једна од значајнијих фаза асфалтирања које је предвиђено петогодишњом планом радова. За ову намену из градског буџета издвојено је 100 милиона динара, трећина укупно предвиђених средстава.

У току је припрема за уређење пешачке стазе од Дома здравља до улице „Краља Петра Првог“, на којој је крајем прошле године урађена нова улична расвета, која ће добити потпуно нови слој асфалта, ивичњаке и проширења за клупе.

У току су и радови у улици „3. октобар“, у делу иза Спортског центра и у појединим споредним улицама у Бору. При крају је и постављање бехатон плоча на тротоару у улици Моше Пијаде, а за неколико дана би требало да почну и обимни радови на коловозу, која обухвата уређење атмосферске канализације и замену главне водоводне цеви.

НИКАДА ТЕ НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ: Бор се опростио од своје хероине Бобане Момчиловић Величковић

У Музичкој школи у Бору, родном граду велике шампионке Бобане Момчиловић Величковић, која је недавно преминула у 31.години, одржана је комеморативна седница, а касније је на Борском гробљу положена урна.

Уз породицу, пријатеље, велики број грађана Бора, опроштају су присуствовали Вања Удовичић, министар омладине и спорта Републике Србије, представници Олимпијског комитета Србије, Стрељачког савеза Србије, стрелци, тренери, стрељачки радници и многобројни пријатељи и поштоваоци.

„Када имамо понос и када га изгубимо, изгубили смо себе. Данас је један од најтужнијих дана у историји града Бора. Сви ћемо те памтити Бобана, по томе колики си човек била, колико си добрих и изванредних резултата донела, како си умела да се насмејеш, посаветујеш и колико си се борила за себе, своју породицу и за свој град. Својим делима учинила си да те никада не заборавимо. Твојим одласком небо је богатије за једног великог човека, великог шампиона“, рекао је градоначелник Бора Александар Миликић.

(више…)

ГРАД БОР: Ситуација са вирусом стабилна

Према подацима Завода за јавно здравље “Тимок” Зајечар, на територији града Бора, од последњих информација две особе су излечене, а регистрована су три нова случаја вируса корона, што значи да на данашњи дан, у Бору, има укупно 9 особа позитивних на вирус.

Тренутна епидемиолошка слика на подручју града је стабилна, а код нових пацијената такође је установљена блага симптоматологија, они се добро осећају и налазе се у кућној изолацији. Све особе које су биле у контакту са пацијентима код којих је установљен вирус су епидемиолошки обрађене

Оно што је важно јесте да се од поновне појаве вируса на територији града одржава негативан биланс, односно бележи се знатно већи број негативних тестова.

Ковид амбуланта ради по устаљеном режиму, сваког радног дана од 07.00 до 20.00 часова, а током протеклог викенда у овој амбуланти извршено је девет прегледа пацијената који су се јавили са потенцијалним симптомима вируса.

На снази су препоруке Кризног штаба Републике Србије за ношење заштитних маски, не само у превозу, већ и у свим затвореним просторима.