Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije i Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike posetili su danas Grad Bor.

Prilikom obilaska proizvodnih pogona i flotacije u Velikom Krivelju, premijerka Ana Brnabić istakla je da je proizvodnja u kompaniji “Ziđin” veća za 50 odsto u odnosu na ranije.

“Kompanija Ziđin je za samo dvanaest meseci ostvarila impresivne rezultate koji se tiču efikasnosti i oni će biti još bolji sa povećanjem kompanijskih ulaganja. Nadamo se da će u narednih nekoliko godina, zahvaljujući sve jačem sektoru rudarstva u Srbiji, ukupan BDP u Srbiji znatno porasti. Zajedno ćemo raditi na razvoju, a jedan od najznačajnijih projekata jeste Koridor “Vožd Karađorđe” gde ćemo konačno imati autoput i brzu saobraćajnicu i Bor povezan sa Beogradom, istok sa zapadom Srbije, jug Srbije sa Vojvodinom, a to je perspektiva u budućnosti.”, izjavila je premijerka.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić rekao je da, zahvaljujući investiciji kompanije “Ziđin”, Bor danas ima stabilan budžet.

“Zahvaljujući ogromnom zalaganju predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije, borski rudnik dobio je ozbiljnog, odgovornog i za nas jako bitnog strateškog partnera kompaniju Ziđin. Danas naš grad ozbiljno radi na unapređenju putne infrastrukture, izgradnji i rekonstrukciji škola i ustanova za decu, dečjih i sportskih igrališta i svega onoga zbog čega možemo da kažemo da je Bor jedan od najrazvijenijih gradova u Srbiji.”, rekao je Milikić.

 

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić posebno je izdvojio politiku zapošljavanja kao jednu od najvažnijih zadataka zajedničke misije sa kineskim partnerima podsetivši da je prilikom potpisivanja ugovora sa „Ziđinom“ bilo planirano da u RTB Boru radi 5.000 radnika, a danas ih je zaposleno oko 5.470.

“Danas, godinu i po dana nakon početka zajedničke misije sa našim kineskim partnerima možemo da ocenimo da se svi ciljevi odvijaju u skladu sa našim planovima ili čak i iznad naših planova. Proizvodni rezultati su odlični. Rudarstvo je u prvom kvartalu ove godine imalo rast od devet odsto, a eksploatacija metala rasla je po stopi od 38 odsto, te je upravo „Ziđin“ dao najveći doprinos tim rezultatima.”, istakao je Antić i najavio otvaranje novog rudnika “Cerovo” ove godine, a naredne “Čukaru Peki”, što predstavlja najveći razvojni projekat ovog dela Srbije.

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast