Obeležavanje 3. oktobra, Dana grada i Dana oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu započeto je danas polaganjem venaca na spomenik palim borcima na Trgu oslobođenja u centru grada. Gradonačelnik Aleksandar Milikić, predsednik Skupštine grada Dragan Žikić, predstavnici vojske i organizacija iz ove oblasti položili su vence i odali čast palim borcima u Drugom svetskom ratu.
Na današnji dan, Dan oslobođenja Bora, sećamo se svih ratova i svih stradanja u kojima su naši preci dali svoje živote boreći se za zemlju u kojoj živimo i prostore na kojima mi kao država postojimo. Meni je velika čast da se zajedno setimo svih onih koji su svoje živote dali za svoju otadžbinu, za borbu da mi danas živimo bolje. Srbija danas vodi politiku mira, i danas grad Bor i cela Srbija imaju strategiju da budućim generacijama ostane ekonomski jak grad, sa novim investicijama, ekonomskim razvojem i velikim brojem radnih mesta. Bor je ušao u novi period razvoja i siguran sam da ćemo svi zajedno ostaviti traga za naša pokolenja i našu budućnost. Slava palim borcima.” rekao je tom prilikom gradonačelnik Aleksandar Milikić.

 

Centralna svečanost povodom obeležavanja Dana grada, održana je u podne u sali Muzičke škole. Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava iz Borskog i Zaječarskog okruga, Vojske srbije, sveštenstvo, nekadašnji predsednici opštine Bor, kao i brojne druge zvanice.
Danas, godinu dana od proslave Dana opštine, slavimo Dan grada. Mnoge stvari su se promenile, mnoge stvari su se iskristalisale. 2018.godina je za naš grad bila veoma uspešna godina, a 2019.godina će biti godina puna izazova u kojoj rešavamo velike stvari. Počeću svoj kratki govor jednom činjenicom – 74 godine od oslobođenja Bora u Drugom svetskom ratu, 115 godina od početka rudarenja, 55 godina postojanja Instituta, sve velike godine za naš grad. Nadovezaću se na čestitku gospodina Blagoja Spaskovskog, rudarenje je dovelo do postojanja i razvoja grada, a danas su sa nama ovde brojni “krivci” što živimo u jednom od najlepših gradova u Srbiji. Rudarenje je dovelo do ekspanzije i razvoja grada, pre svega ekonomskog, do izgradnje svega što vidimo u našem gradu, od stambenih, infrastrukturnih objekata, do poslovnih, trgovinskih zona, sve ono što Bor čini gradom kojim zaista svi treba da se ponosimo.” istakao je, između ostalog, gradonačelnik Aleksandar Milikić.
Ovo je datum bez presedana u novijoj istoriji Bora i Srbije. Zato ovaj 3. oktobar obeležavamo sa posebnim značajem, jer sloboda nema cenu. Mnogi su založili svoje živote da bismo mi danas u slobodi uživali i stvarali. Danas je naša obaveza da stvaramo i omogućimo budućim generacijama da ostanu u Boru, stvarajući svoje porodice i nova pokolenja. Rešen je višedecenijski problem aerozagađenosti, inovacionim tehnologijama i novom tehnologijom prerade koncentrata bakra. Danas Bor slobodno može da kaže da je ekološki grad, uzevši u obzir da pored nove tehnologije imamo i centralizovano snabdevanje toplotnom energijom, tako da i u zimskom i letnjem periodu, nad borom je čisto nebo i čist vazduh.” rekao je u svom obraćanju predsednik Skupštine grada Dragan Žikić.
Na svečanosti su učenicima generacije iz 12 borskih osnovnih i srednjih škola uručene nagrade za postignute rezultate – lap top računari.

Povodom obeležavanja Dana grada, u Boru su uručene značke i zahvalnice otadžbine vojnim obveznicima koji su dobrovoljno odslužili vojni rok sa oružjem od 2011. do 2015.godine. Dvadesetak mladih vojnika dobilo je ove prestižne nagrade, a svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i policije, Grada Bora, Borskog upravnog okruga, kao i roditelji i rodbina vojnika.
Pre svega bih čestitao i zahvalio se ovim mladim ljudima koji su pokazali energičnost i sposobnost da, u vremenu kada je bilo izbora da služe vojsku na drugačiji način, preuzmu odgovornost u svoje ruke i vojsku odsluže pod oružjem.” istakao je tom prilikom gradonačelnik Aleksandar Milikić.

 

 

English EN Serbian SR
Promeni veličinu fonta
Kontrast